Nijmegen 6
Zondag 09 December 2012 om 00:00Tijdens onze rondwandeling zijn we nu op het Valkhof aangekomen. Het beroemdste en belangrijkste stuk grond van Nijmegen. Waarom dit zo beroemd is, is op de site van de Valkhofvereniging te lezen. De kapel die we al zagen, toen we de trappen omhoog liepen, kunnen we nu van dichterbij bekijken. Het is de St. Nicolaaskapel, die voor een deel uit 1030 stamt en daarmee een van de oudste, nog bestaande stenen gebouwen van Nederland is. Een zeldzaam voorbeeld van Byzantijnse architectuur in noord-west Europa. Normaal hebben kerken in onze streken een kruisvormige plattegrond. Byzantijnse kerken hebben daarentegen meestal een vierkante, ronde of veelhoekige grondvorm.
Iets verderop staat de St. Maartenskapel, of Barbarossaruïne. De kapel is gebouwd in 1155 en zat vast aan de toenmalige burcht. Wat van de St. Maartenskapel rest, is eigenlijk alleen maar de halfronde apsis en een klein deel van het koor. In de binnenmuur is een aantal bogen te zien, waar een tussenvloer op rustte. Dat was de scheidslijn tussen een relatief lage benedenkerk en een hoge bovenkerk.
We verlaten het Valkhofpark via een brug over de Voerweg.
De Voerweg is gegraven in de 12? eeuw. Om strategische redenen was op deze plek een gracht nodig. Oorspronkelijk was het Valkhof dus veel groter.
Het monumentale toegangshek iets dichterbij bekeken.
Op het plein voor het Museum Het Valkhof staat een zogenaamde Godenpijler. Een eigentijds monument, gebaseerd op de in 1980 gevonden brokstukken van een Romeinse Godenpijler, welke daar in het jaar 17 in de buurt stond. De vondst van de brokstukken van de Godenpijler betekende voor Nijmegen de definitieve erkenning als oudste stad van Nederland. Het ontwerp van deze obeliskachtige pijler is van de Israëlische kunstenaar Ram Katzir. De granieten zuil bestaat uit tien delen met teksten die verwijzen naar het verleden, citaten die door de eeuwen heen over de stad zijn geschreven. Boven op de zuil is een bronzen schildpad te zien. Zijn schaduw wandelt langzaam over het plein en staat symbool voor een lang leven. Zijn vier poten staan voor de vier windrichtingen, zijn schild voor bescherming. Een schildpad die je pad kruist, brengt geluk!
De basis wordt gevormd door een bronzen replica van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler. Een deel van het pijlerreliëf verdwijnt onder de grond en verwijst naar de vindplaats van de fragmenten.
De zuil werkt tevens als Romeinse zonnewijzer. Hiervoor werden in het plaveisel van het plein bronzen gepolijste bakstenen geplaatst. Als basis geldt een zonne-uurwerk uit de tijd van keizer Augustus.
Morgen neem ik jullie mee op het laatste en bijzonder mooie deel van de stadswandeling. Met een nog bloeiende passiebloem, die ik vond in Nijmegen, wens ik iedereen een