Nijmegen 5
Zaterdag 08 December 2012 om 00:00Inmiddels zijn we weer in de Benedenstad gekomen. De verpauperde Benedenstad was gespaard gebleven bij het vergissingsbombardement door de geallieerden. Om economische redenen werd eerst de Bovenstad opgebouwd, omdat daar alle winkels waren. In de jaren '80 van de vorige eeuw wilde de gemeente de Benedenstad renoveren, maar veel panden waren al rijp voor de sloop en renovatie was niet meer mogelijk. De gemeente besloot alsnog tot grootschalige sloop, waarbij veel oude huizen verloren zijn gegaan. Te laat kwam de gemeente, onder impuls van protesterende burgers, tot inkeer. Op de inmiddels braakliggende terreinen is toen een ambitieus bouwplan verwezenlijkt. Daarbij is het oude stratenplan met karakteristieke hoogteverschillen gehandhaafd en zijn vrijwel alle huizen als sociale woningbouw neergezet voor de oorspronkelijke bewoners. Het resultaat is door het Rijk uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht en is bekroond met een Europese architectuurprijs.
Ook hier is een nieuwe moderne waterkering te zien, waardoor de Benedenstad altijd droge voeten houdt.
We zijn de Steenstraat ingelopen. In deze straat staan twee prachtige huizen. Het Brouwershuys, dat uit de 16? eeuw stamt.
Iets verder staat het Besiendershuys uit 1500. Nijmegen pachtte vanaf 1498 de Grote Gelderse Tol van de hertog van Gelre. Het tolpersoneel bestond uit een tollenaar, een besiender, een tolschrijver en twee knechten. Een besiender controleerde de lading en schatte vervolgens de tolbetaling.
Op de Waalkade staat tussen enkele statige 17?-eeuwse huizen, de Stratemakerstoren. Deze maakte deel uit van de middeleeuwse ommuring. In de loop van de tijd is hier overheen gebouwd en was hij volslagen in vergetelheid geraakt. Tot ieders verbazing kwam de toren eind jaren '80 van de vorige eeuw bij sloopwerkzaamheden weer tevoorschijn. Sinds 1995 is de toren een museum.
En weer moesten we naar boven, nu via de Veerpoorttrappen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het Groene Balkon aangelegd. Een kunstmatige verhoging, die volgens de toenmalige plannen over de hele breedte van de Benedenstad zou worden aangelegd, om de vervelende hoogteverschillen op te heffen. Verder dan dit eerste gedeelte is men echter nooit gekomen. Er groeide zoveel weerstand, dat de aanleg werd gestopt.
Bij de Veerpoorttrappen hangt een kunstwerk dat het stedelijk wapen van Nijmegen verbeeldt. De dubbelkoppige adelaar is een verwijzing naar de vrije rijksstad. De kunstenaar Han Rädecker heeft de adelaars enigszins geabstraheerd weergegeven, staand op een sokkel met cannelures.
Naar boven kijkend op de trappen, zien we een prachtige kapel, de St. Nicolaaskapel. We moeten nog een stukje verder klimmen voordat we daar zijn. Morgen daarover meer.
We hebben al aardig wat trappen beklommen, zo te zien, maar we moeten nog even door.
Boven gekomen is er een prachtig uitzicht op de Waal, de Waalbrug en de Lindenberghaven, waar enkele oude schepen liggen afgemeerd.
Ook varend op de Waal word je erop gewezen dat Nijmegen een gastvrije stad is.
Morgen wandelen we op waarschijnlijk het beroemdste en belangrijkste stuk grond van Nijmegen: het Valkhof.