Zwolle 2
Donderdag 03 Maart 2011 om 00:00Allereerst mijn excuses dat sommige 'staande' foto's wat scheef zijn. Soms maak je een foto expres scheef. Maar dat was nu niet de bedoeling. Mijn camera heeft momenteel kuren. Ik kan amper wat zien op het schermpje als ik de camera in stelling breng voor een staande foto. Aangezien het voor mij haast niet mogelijk is om door de zoeker te kijken door mijn stijve schouder, heb ik de staande foto's op goed geluk geschoten. Als het mogelijk was, heb ik de scheve foto's met behulp van fotosjop recht(er) gezet.
Een prachtig bouwwerk vind ik de Sassenpoort. In 1406 gebouwd. Naar middeleeuwse maatstaven is het poortgebouw niet meer compleet, want bij de middeleeuwse verdedigingswerken was ook een buitenpoort aanwezig. Bij een aanval op Zwolle is dit hertog Karel van Gelre in 1524 noodlottig geworden. Zodra de hertog met zijn mannen tussen de Binnen- en Buitensassenpoort gekomen was, werden beide poorten pijlsnel gesloten en het valhek neergelaten, zodat de Gelderse hertog opgesloten zal als een rat in de val. De buitenpoort is in 1839 gesloopt.
De poort, die geldt als symbool van Zwolle als stad, is opgetrokken uit baksteen, versierd met natuursteen.
Even dacht ik, lopend in de historische omgeving, een ladder van een lantaarnopsteker te zien. Maar dat viel tegen. De ladder was van een schoonmaakbedrijf.
In Amsterdam, maar ook wel in andere plaatsen, zie je vaak boven in de nok een hijsbalk. In Zwolle geen hijsbalk, maar een versierd anker.
Zwolle heeft verschillende prachtige stadspompen. Deze pomp dateert uit 1759.
Schitterende uitlaten.
Regelmatig zie je in de stad mooie luiken. Het geeft extra fleur aan de gebouwen.
Dit is het Karel V-huis. Het pand heeft die naam te danken aan een medaillon met een afbeelding van keizer Karel V op de gevel, geplaatst door de Van Ittersums, bewoners van het huis en zeer invloedrijk. Het huis was tijdens de Tweede Wereldoorlog een centraal punt voor de illegale koeriersdiensten van het verzet. Tevens werd de verboden krant 'Trouw' hier gestencild.
We waren ongeveer halverwege de wandeling, waren toe aan én warmte én aan een hapje eten. Zeker toen we een gedekte tafel zagen.
Omdat we weer bij de Grote Markt terug waren, zijn we daar bij een lunchroom naar binnen gegaan waar je boven kon eten. Een mooi uitzicht op het plein met de Glazen Engel. Maar ook de Peperbus was van daaruit te zien.
Warme chocolademelk, maar dan ook echt warm, verdreef de kou en overheerlijke broodjes gaven genoeg energie om de wandeling na een tijdje voort te zetten.
In 2010 is in Zwolle het kunstproject 'Met voeten getreden' afgerond. 800 Stoeptegels liggen in de stoep rond de stadsgracht van Zwolle. 65 Kunstenaars hebben de tegels beschilderd. Bezoekers van het bevrijdingsfestival konden een tegel adopteren. Het thema van de tegels is 'Vrijheid Wereldwijd'. 25 Vrijwilligers hebben de stoeptegels gelegd. We hebben ze niet alle 800 gezien. Hooguit zo'n 40. Van sommige heb ik foto's gemaakt omdat de tekst me aansprak. Zeker in deze tijd, waarin zo hard gestreden wordt voor vrijheid en democratie. Daarom laat ik steeds een tegel zien die me aansprak.