Stadswandeling Delft 2
Zaterdag 16 Augustus 2008 om 00:00Voor ik ga wandelen, wil ik eerst de oudste dochter feliciteren. Helaas kunnen we niet een kopje thee halen, want zij heeft vandaag een andere feestelijke bijeenkomst. Daarom blijft het vandaag bij een telefoontje en deze kaart. Roely:
Als je een paar uur in de trein hebt gezeten, kun je wel iets gebruiken dat je oppept en sterk maakt, zodat je een paar uur kunt wandelen, slenteren en stilstaan. Dat vonden we al snel in de stad.
We hadden niet al te veel geld op zak en waren van plan in Delft wat te pinnen, maar zagen zo gauw geen pinautomaat. Wel de stadsleenbank. Misschien konden we daar wat halen.
Maar helaas.
Riet was zo lief ons wat te lenen (loggers onder elkaar nietwaar). Maar we zagen gelukkig toch een pinautomaat, zodat we schuldenvrij onze wandeling konden vervolgen. Riet, nog heel hartelijk bedankt voor je spontane actie!
Van diverse stadswandelingen heb ik al veel mooie gevels en huizen laten zien. Ook in Delft staan diverse mooie panden. Weer veel te veel om allemaal te laten zien. Ga zelf kijken, zou ik zeggen, dan kom je deze ook vast tegen.
In de historische binnenstad van Delft staan 2 grote kerken. De Nieuwe en de Oude Kerk. Op haar log over onze ontmoeting heeft Riet een foto geplaatst, genomen vanaf de toren van de Nieuwe Kerk. Die hebben wij niet beklommen, maar dankzij haar weet ik hoe een lege Markt er van bovenaf uitziet. De toren is gebouwd tussen 1396 en 1496 en is de op één na hoogste kerktoren van Nederland, 108,75 meter.
In beide kerken zijn veel gebrandschilderde glas-in-loodramen. Prachtig vind ik (de meeste). In de Nieuwe Kerk is naast de ingang in 2006 een nieuw raam onthuld. Qua kleur sprong dit raam eruit voor mij. Schitterend. Het beeldt de Opwekking van het dochtertje van Jaïrus uit en is ontworpen door Annemiek Punt.
Ook in de Oude Kerk waren prachtige ramen, waardoor het buitenlicht heel diffuus de kerk binnenkwam.
De toren van de Oude Kerk is gebouwd tussen 1325 en 1350. Al tijdens de bouw is de toren gaan zakken. De vier torentjes zijn in 1900 loodrecht herbouwd, waardoor er een knik in de toren zit. De toren is 75 meter hoog en staat 1,96 meter uit het lood.
Er is zoveel te zien in beide kerken. Zoals in de Nieuwe Kerk, waar zich het prachtige gerestaureerde grafmonument van Willem van Oranje en andere grafmonumenten van diverse koninklijke personen en de grafkelder van het Koninklijk Huis. Of in de Oude Kerk de (praal)graven van Johannes Vermeer, Piet Hein, Maarten Tromp om er zo een paar te noemen. Om daar allemaal foto's van te laten zien, vraagt veel te veel geduld van jullie. Daarom raad ik jullie aan om zelf te gaan kijken. Zeer de moeite waard.
Ik zag meer glas dan alleen de gebrandschilderde glas-in-loodramen in de kerken.
Als je naar Delft gaat, dan kun je meteen ook het Vermeer Centrum bezoeken, waar van alles en nog wat over deze beroemde schilder is te vinden. Omdat wij meestal tijd tekort komen tijdens onze wandelingen, zijn wij er zelf niet in geweest. Een volgende keer, zeg ik dan maar weer.
Delft is echt de stad waar veel wapens te zien zijn. Geen schiettuig, maar een herkenningsteken van een adellijk geslacht, een gewest, een stad, een land enz. Bijvoorbeeld op het stadhuis, maar ook op het bestuurscentrum van het Hoogheemraadschap van Delfland. Hier zijn de wapens te zien van het Hoogheemraadschap, de toenmalige hoogheemraden en de secretaris en penningmeester.
Dat ik middenin de stad allemaal juttersartikelen zou vinden, verbaasde me. Die verwacht je meer op een Waddeneiland.
De plaatselijke loodgieter heeft een heel mooie uitstalling bedacht voor het aanprijzen van zijn bedrijf.
Dit was mijn kijk op Delft. Ik ben blij dat ik in deze mooie stad ben geweest, maar heb er geen poffertjes gegeten.