Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Turfvaartdagen Appels… | Home | Nog wat los-vaste zak… »

Stadswandeling Dordrecht

Woensdag 06 Augustus 2008 om 00:00

Voor Jan en mij ging vandaag het gezegde

niet op. We zijn met gebruikmaking van ons seniorenabonnement van de NS naar Dordrecht gereisd om daar een stadswandeling te maken. We hebben genoten. Er is veel te zien in het oude gedeelte van Dor­drecht. Ik heb veel foto's gemaakt. Teveel om allemaal te laten zien. Daarom weer "gewoon" een impressie. Er zijn veel sfeervolle plekjes aan de grachten.


In Dordrecht staat de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Deze kerk is gebouwd in de stijl van de Brabantse gotiek. Kenmerkend is de sober­heid. De kerk heeft, als enige in Nederland, een stenen gewelf. De ka­tho­lieken werden in de tachtigjarige oorlog uit de kerk verdreven. Van een woeste beeldenstorm is hier geen sprake geweest. Er is nog genoeg fraais te zien uit het katholieke verleden. De kerk heeft verschillende kapelletjes. In een daarvan bevindt zich de trouwkamer, die nu als "stiltecentrum" dienst doet. Daar hangt een geborduurd kruis. Vroeger heb ik veel geborduurd. Ooit zag ik bij mijn hospita ditzelfde kruis. Dat vond ik mooi en omdat zij het patroon niet had, heb ik het zelf op pa­pier gezet en geborduurd voor mijn ouders. Het was moeilijk om de juiste goudkleurige borduurzijde te vinden. Maar dat is me gelukt. Dit kruis hangt nog steeds bij mijn vader.


De kerk heeft prachtige gebrandschilderde ramen. Een drietal (mo­der­ne) sprong er voor mij uit. In een van de kapelletjes, de St. Joriskapel, bevinden zich deze gebrandschilderde Gildenramen, ontworpen door kunstenaar Teun Hocks. Het onderwerp zijn de gilden en ambachten die Dordrecht gekend heeft. Het drieluik is een gigantisch stilleven van gilde­sym­bo­len, aangespoeld op een Dordtse oever. Krakelingen voor de bakkers, vissen voor de vissers, scheepstuig voor de reders. Het zijn geen standaardemblemen. Als je meer wilt weten over de ramen en/of de kunstenaar, klik dan hier.


Aan een zuil hing een aantal collectezakken aan lange stokken. Ik zei tegen Jan dat die in het Fries "ponkjes" worden genoemd. Dat klopt, zei ineens een heer die naar ons toe gelopen was. Bleek deze man van oorsprong een Fries te zijn, die ook nog een tijdje in ons dorp had gewoond. De wereld is klein. Op de foto zie je de ponkjes links aan de zuil hangen.


Het was lekker weer, dus we zijn niet te lang in de kerk gebleven. Tij­dens de stadswandeling kom je regelmatig langs (jacht)havens. Er la­gen prachtige boten afgemeerd. Maar om één boot moest ik wel lachen. Ik vraag me af wat er met de planten gebeurt als het ruime sop ge­ko­zen wordt. Of misschien gaat deze boot helemaal niet varen en ligt hij alleen maar daar te pronken.



In één van de havens lag een prachtige ijzeren brug, de Lange IJzeren Brug.


Een plaatje naar mijn hart met de oude platbodems.


Ook deze stoomslepers vind ik schitterend.


Dit soort ophaalbruggen vind ik fantastisch om te zien. Zeker tegen de achtergrond van een oud pakhuis.


Nu heb ik al veel water en toebehoren laten zien, maar nog geen hui­zen. Veel huizen in Dordrecht hebben een aantal specifieke ken­mer­ken. Zoals deze "kraag" met bladmotief boven ramen. Kleine ge­beeld­houwde kopjes vormen de draagstenen voor de bogen.


Op deze manier gebouwd, krijg je prachtige gevels.


Iets anders wat zeer typerend is voor Dordrecht (ik heb dit tenminste nog nergens anders zo gezien) is dat de geveltoppen "op de vlucht" zijn gebouwd, waardoor ze licht naar voren hellen. De huizen zijn zo beter beschermd tegen de regen. Maar ook was het gemakkelijk bij het ta­ke­len naar de bovenverdieping.


Maar uitzondering bevestigt de regel. Dit huis helt juist achterover. Waarom, is mij niet bekend.


Ik kon het echt niet laten om bij het water bootjes en huizen te foto­gra­feren.


Wat hier te zien is, is een beetje echt, maar vooral schijn. Ofschoon de huizen er eeuwenoud uitzien, staan de meeste er pas sinds de jaren '60 van de vorige eeuw. Gevels van slooppanden werden, soms in brokken, soms in hun geheel, naar dit straatje gesleept. Achter de gevel is dan een complete nieuwbouw.


In de gebouwen rond de binnenplaats van een augustijnenklooster werd politieke en kerkelijke geschiedenis geschreven. De Eerste Vrije Statenvergadering werd daar in juli 1572 gehouden. Alle twaalf steden van Holland, uitgezonderd Amsterdam, en vertegenwoordigers van het ridderschap en prins Willem van Oranje kwamen samen voor een onwettige vergadering. De besluiten die ze namen waren vér­strek­kend. Ze erkenden de afgezette prins Willem van Oranje als enige stadhouder. Bovendien steunden ze de ontketende opstand tegen de Spaanse overheersers met geld. Met de Unie van Dordrecht (1575), waarin de eerste grondwet werd vastgelegd, was de Statenvergadering het begin van een zelfstandige Nederlandse staat. Stenen tussen de klinkers van de binnenplaats herinneren aan deze gebeurtenissen.


Bijna weer terug bij het station kwamen we dit beeld van Aelbert Cuyp tegen.


Deze A(e)lbert Jacobszoon Cuyp was een Nederlandse landschaps­schilder uit een vermaard Dordts kunstenaarsgeslacht. Dat deze schilder, die zulke prachtige schilderijen maakte, zo'n standbeeld krijgt, snap ik niet helemaal. Maar mooi vind ik het wel met al zijn spie­ge­lingen. Het contrast tussen schilderij en beeld kan haast niet groter zijn.


In het stationsgebied wordt druk ge- en verbouwd aan wegen en ge­bouwen. Zoals zo vaak tegenwoordig krijgen nieuwe kantoor­ge­bouwen veel ramen. Ik zou in zo'n gebouw niet graag willen werken met constant een airco aan. Maar het levert in ieder geval wel mooie plaatjes op.


Nu lijkt het misschien net of ik geen bloemen heb gezien. Behalve dan de bloemen op de boot. Maar ik zag ze echt wel. "Gewoon" een rijtje.


We hebben een schitterende dag gehad in Dordrecht. Dit was een van de mooiere stadswandelingen die we hebben gemaakt. Een aanrader voor de liefhebbers van oude steden.


139 (hierna nog 6)



Uit "Een doosje vol GELUK"




13 reacties

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Tenminste.. zo is de gezegde, maar je laat mooi zien dat het niet altijd zo is. Binnenkort ga ik weer richting Dordt. Daar zit toch een groot gedeelte van mijn jeugd. Bedankt voor de foto's.

Love As Always
Di Mario

@: Ook al ben ik in Den Haag opgegroeid, ik was nog nooit eerder in Dordrecht. Ik heb spijt dat ik er nooit eerder ben geweest.
Di Mario (Email) (URL) - 06 08 08 - 07:49

Hier zeggen ze altijd: Hoe dichter bij Dort, hoe rotter het word. Dat was het eerste waar ik aan moest denken toen ik Dordrecht zag staan.
Wij gaan er wel eens winkelen, het is echt een hele mooie stad. Misschien moet ik toch eens meer bekijken dan alleen maar de winkelstraten ;-)

En nog maar 6 geluk in het doosje, jammer hoor want het is elke keer weer leuk om ze te lezen.
fijne dag

@: Di Mario zei het ook al over Dordrecht. Ik ging echter geheel onvoorbereid daarnaar toe. Ook al had ik het geweten, de oude stad vind ik heel mooi.

Ik ga op zoek om iets anders aan spreuken/gezegdes er voor in de plaats te krijgen. Dus wie weet, wat je straks nog kunt lezen.
Natazz (URL) - 06 08 08 - 10:12

Dat ga ik onthouden want wát is er veel moois te zien !
Mooie kerken zijn ook altijd aantrekkelijk en het is een goede zet om achter oude geveltjes nieuwbouw te verstoppen . Véél mooier dan al die spiegelende nieuwbouw als je het mij vraagt .
liefs , Riet

@: Met deze effecten heeft nieuwbouw ook wel wat. Maar ik zie inderdaad liever oude geveltjes.
Rietepietz (Email) (URL) - 06 08 08 - 13:36

Mooie foto's.
Ziet er daar heel mooi uit.
Pittoresk.
Fijne dag.

@: Is goed te doen, lijkt me, vanuit België om daar eens te gaan kijken.
Garfjeuh (Email) (URL) - 06 08 08 - 13:38

Dordrecht doet me op sommige foto's denken aan Delft, ik zal eens kijken of ik daar nog wat foto's van heb, maar anders, ik kom er over een paar weken weer, ik schiet wel wat nieuwe plaatjes dan.

@: Als het goed is, gaan we daar volgende week naar toe. :-D
Pasula (Email) (URL) - 06 08 08 - 14:21

Wat een prachtige geveltjes, en wat een werk moet dat geweest zijn (we gaan heel misschien zelf bouwen vandaar dat ik daar naar kijk!)
Die naar voren hellende geveltjes kom je hier ook wel eens tegen maar ik heb begrepen dat dat gewoon bouwfoutjes zijn.....

@: Ik denk dat je voor een huis met zulk metselwerk een dikke portemonnee moet hebben.
Sandra (Email) (URL) - 06 08 08 - 14:47

Met zo'n seniorenabonnement kom je nog eens ergens. Dit soort tripjes maak je met de auto toch niet zo snel meer met de huidige benzineprijzen.
Ik ken Dordrecht helemaal niet, maar zo te zien is het zeker de moeite waard.
Het hergebruik van die oude geveltjes is een prachtig idee.

@: We vinden het hartstikke leuk om overal en nergens in Nederland rond te kijken. Dat zou met de auto ook kunnen, nu we op gas (zonder lampje :-) ) rijden.
Jan K. (URL) - 06 08 08 - 19:01

Prachtig! :-)
zo te zien is dordrecht een supe rmooie stad!
Hihi, heb je toch nog je platbodems gezien. Wat je in appelscha wat minder hebt gezien, ghehe

@: Dordrecht is een stuk mooier dan de laatstbezochte plaatsen. En niet omdat er platbodems liggen. Dat is wel een leuke bijkomstigheid.
Annemarie (Email) (URL) - 06 08 08 - 19:09

Ik ken het ook niet , kwam vroeger wel eens in R'dam om te winkelen.
maar nooit ik Dordt, heb ook nooit van iemand gehoord dat het er zo mooi was, dus wat zou ik er moeten gaan zoeken :-)
mar het is zeker de moeite waard zo te zien, zeker met jullie senoiren kaart, nog gezellig ook treinen.
Vind dat beeld me die spiegelende ballen toch wel wat hebben, je hebt er een mooie foto van gemaakt.
De geveltjes en grachten zijn heel mooi.
Al met al een mooie stad.
gezellige avond en groetjes

@: Het beeld heeft zeker wat. Ik zou dit nooit verzonnen hebben voor een landschapschilder. Ik dacht eerst dat Flipje daar stond. Maar het was niet in Tiel, dus dat kon niet.
Tiny (Email) (URL) - 06 08 08 - 19:58

Ik wist niet dat Dordrecht zo prachtig was,
ik zal toch eens meer naar het noorden moeten afzakken.
Prachtig hoe je alles wist te fotograferen,
zo nodig een bezoekje aldaar nog meer uit.
Gr.
P-TER

@: Als wij met de trein vanuit Friesland naar Zeeland rijden, passeren we altijd Dordrecht. Van een afstand zag dat er altijd heel mooi uit en daarom wilde ik het graag zien. Het was de moeite waard.
P-TER (Email) (URL) - 06 08 08 - 22:14

Mooie stad he Dordrecht, ben er regelmatig voor mijn werk en loop er graag rond.

@: Net zo mooi als Leiden. ;-)
Leidse Glibber (Email) (URL) - 06 08 08 - 22:55

Jij schrijft over zoveel verschillende dingen, dat het bijna ondoenlijk is op alles te reageren. Het huisje, dat achterover helt, dat viel bij mij het meeste op en dat komt ook door jou, Hanny. Als ik mijzelf af zou vragen hoe dt zo gekomen is, dat achterover hellen, dan zou ik vast en zeker aangebeld hebben om het te vragen. Ik snap niet, dat jij niet zo nieuwsgierig bent.

@: Ik ben wel nieuwsgierig, maar zover zal ik beslist niet gaan.
Vedat (URL) - 07 08 08 - 19:47

Ik zie de reactie van Vedat, maar er bestaat natuurlijk een kans dat de bewoner helemaal niet weet waarom zijn geveltje naar achteren staat... het moet de bewoner ook maar intreseren, maar ik vind het weer knap van je opgemerkt Hanny.

Ik vind dit logje ook weer echt genieten. Dat borduurwerk bijv, waar heb je ooit het geduld vandaan gehaald. Die ophaalbrug is prachtig en ook uit een leuke hoek genomen. Die nieuwbouwhuisjes met ouderwetsegevel... in zo'n huis zal ik graag willen wonen :-) Tevens leer ik weer wat geschiedenis bij je, van wat ik weer was vergeten (want wel op school gehad). Geen idee waarom Albert Cuyp zo'n beeld heeft gekregen, maar ik vind het zeker wel wat hebben... maar waarom er schoenen onderstaan, dat snap ik dan weer niet.

@: Borduren was ontspanning na het werk.
Zakina (Email) (URL) - 09 08 08 - 07:45


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 



Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.