Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Berkenplas | Home | Ganzen »

Bunker

Woensdag 22 April 2015 om 00:00

Deze bunker herinnert nog elke dag aan de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Natuurmonumenten zorgt samen met het Bunkermuseum Schlei dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog voor iedereen zichtbaar is en blijft.


Duidelijke tekst.


Schiermonnikoog werd op 16 mei 1940 bezet. De Duitse bezettingsmacht bestond uit ruim zevenhonderd soldaten, tegenover ongeveer achthonderd eilanders. De Duitse overheersing duurde tot 7 mei 1945. Pas op 11 juni 1945 werden de laatste Duitse soldaten afgevoerd.


Deze bunker wijkt af van het gangbare ontwerp. Er zijn extra versterkingen aangebracht ten behoeve van een beoogde radarantenne. De antenne van het type Wassermann-S(chwer) was ongeveer 40 meter hoog. Hiermee kon men het luchtruim in een straal van 300 km controleren op vijandige vliegtuigen.


Bunker de Wassermann is ontworpen als basis voor die grote radarantenne. Het ontwerp is bekend onder de code L480. Voor dit type bunker is minimaal 1460 m3 beton gebruikt. Omgerekend is dit een voetbalveld bedekt met 30 cm beton! Dit werd allemaal met een treintje aangevoerd. De 40 meter hoge antennemast is nooit geplaatst. Na de oorlog is de bunker voor andere functies gebruikt, zoals een restaurant. Nu wordt hij bewaard als een monument.


Dit is een duin zoals een duin moet zijn: stuivend zand, blinkend wit in de zomer. Zo'n duin dat elke dag anders is, dat wandelt door de wind. Op de ene plek zie je het afkalven. Elders aangroeien. Gewoon zo'n duin waar je het zand tussen je tenen voelt en je koestert in de zon. Stuivende duinen zoals deze zijn er niet zo veel meer in ons land. Op sommige plaatsen op het eiland, en dan vooral in de laaggelegen delen, graaft Natuurmonumenten de bovengrond helemaal af tot op het kale zand. Zo krijgt de wind weer vat op het zand en kan een nieuwe vallei ontstaan. (klik op de foto voor een groter formaat)


Bovenop de bunker is goed te voelen hoe hard de wind meestal waait. De wind houdt het zand open. Toch groeien er af en toe jonge berkjes. Die trekt Natuurmonumenten eruit, vaak samen met vrijwilligers. Bomen en struiken belemmeren immers het stuiven. Gelukkig wordt zo'n eenzame boom gespaard.


Ook al wordt de plek wat ontsierd door de bunker, die uiteraard belangrijk is in het kader van de oorlogsgeschiedenis, het is een prachtige plaats om uit te kijken over de omgeving.


Log ..... 3.094 ..... sinds 12-08-2006


13 reacties

Heel belangrijk zo'n bunkermuseum.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 22 04 15 - 01:03

het blijven markeringspunten van de geschiedenis hé hanny, een punt om je steeds te laten weten dat je dát niet meer wilt...
klaproos (Email) (URL) - 22 04 15 - 08:45

Mooi kun je ze niet noemen en toch. Goed dat het bewaard blijft. Dit soort dingen mogen nooit vergeten worden.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 22 04 15 - 11:06

Goed dat het bewaard is gebleven Hanny.
Fijne dag nog
Aly (Email) (URL) - 22 04 15 - 12:41

Ik vind niet dat die bunker het duinlandschap ontsierd. Voor mij is het een erg waardevol landschapselement dat herinnert aan een deel van de geschiedenis, dat nooit vergeten mag worden. Huizenhoge blokken beton met hotels en appartementen langs de kustlijn, dat vind ik pas ontsierende elementen.
Jan K. alias Afanja (URL) - 22 04 15 - 14:17

Als ik zeg 'mooi' dan slaat dat uiteraard op jouw foto's.... niet op de geschiedenis. Ik zag heel toevallig (toeval bestaat niet) kortgeleden een stukje op tv waarin verteld werd door schiermonnikogers (heten ze zo?) dat die Duitsers met een list van het eiland zijn afgehaald. Zij waren in de veronderstelling dat de boot die hun ophaalde Duits was en ze terugzouden keren naar hun vaderland maar dat was niet zo, ze werden naar Nederland gebracht en daar als krijgsgevangenen berecht.

Wat het wel of niet 'herinneren' van de bevrijding betreft... moet ik eerlijk bekennen dat ik niet een duidelijk oordeel kan voelen, in het wel of niet gedenken ervan. Voor beiden is wat te zeggen, wat dat betreft ben ik dus ambivalent...

Gelukkig ben ik dat dan weer niet als het om jou gaat ;-)
? M e l ? d y ? (Email) (URL) - 22 04 15 - 14:38

zo'n bunker is geen storend element in de natuur..

goed om ze te bewaren en je gaat er wel ver nadenken

prettige dag Hanny
willy (Email) (URL) - 22 04 15 - 14:44

Wat bijzonder dat je de bunker mag bekijken. Van die mogelijkheid had ik ook zeker gebruikgemaakt!
Mooi eiland, hè Schier? Ik geloof dat ik maar weer een keer terugga. Komt door jouw foto's ;-)
Liefs Kakel
Mirjam Kakelbont (Email) (URL) - 22 04 15 - 15:01

Wat een mooie stukjes natuur kun je toch vinden op onze waddeneilanden!
Rietepietz (Email) (URL) - 22 04 15 - 20:38

Nooit meer oorlog !
Lie(f)s.
Lies (URL) - 22 04 15 - 20:52

Er staan wat bunkers overal in Europa, het zijn blijvende monumenten en waarschuwingen.
Het duingebied is prachtig, lopen er nu schapen rond? Hans
Hans (Email) (URL) - 22 04 15 - 23:48

Sommige zaken moeten gewoon bewaard blijven als aandenken aan een vreselijke tijd met die nazi-moffen.
Duingebied is altijd mooi. We komen er graag bij Den Haag, eindpunt lijn 12 Markenseplein.
Albert y Mara fotoblog (URL) - 23 04 15 - 01:05

Heb je een idee waarom er zoveel bezetters waren ten opzichte van aantal inwoners.
Heel goed dat monument bewaard blijft. Ik vind het "jammer" dat de generatie die de oorlog heeft meegemaakt uitsterft. Hun verhalen zijn zo belangrijk voor het nageslacht.
Jetske (URL) - 24 04 15 - 22:27


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 



Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.