Bolsward 7
Woensdag 13 Maart 2013 om 00:00Mijn logs over Bolsward begon ik met te schrijven dat Bolsward ontstaan is op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste dateert van voor het begin van de jaartelling. En bij die oudste terp zijn wij nu aangekomen. Op de terp staat de Martinikerk. Helaas is de kerk op zondagen gesloten voor bezichtiging. Daarbinnen wil ik wel eens een kijkje nemen. Het schijnt er bijzonder mooi te zijn.
Aan de zijkant van de kerk staat het beeld van Gysbert Japicx, geboren en overleden in Bolsward. Japicx is de bekendste Friese renaissanceschrijver. De bijzondere betekenis van Japicx' werk ligt in het feit dat hij voor het eerst sinds het verdwijnen van het Fries als rechts- en bestuurstaal, rond 1580, de taal weer voor serieus werk gebruikte. De taal en spelling van Japicx' werk vormen de basis van de hedendaagse Friese schrijftaal, zoals die zich in de 19? en 20? eeuw heeft ontwikkeld.
De kerk, een pseudo-basiliek, is tamelijk lang. Deze indruk wordt nog versterkt doordat de zijbeuken doorlopen langs de toren.
Aan de huizen rond de kerk was te zien dat het, de zondag dat wij daar waren, goed koud was.
In Bolsward staan veel prachtige gebouwen. Maar het leukste bouwwerk vond ik deze mussenflat.
In mijn eerste log over Bolsward heb ik het beeld 'Weeshuis 1553-2003' laten zien. Nu lopen we langs het monumentale gebouw, gesticht door de bemiddelde weduwe Hid Hero in 1553. Zij gaf een vaste en eeuwige rente 'totten bouwe van dien, ende onderholdinghe van twaleff guede, olde burghers schamele Weeskynden'. In 1877 is het oude gedeelte van het weeshuis afgebroken en vervangen door een nieuw pand. In de 20? eeuw nam het aantal wezen sterk af en na de Tweede Wereldoorlog verloor het Bolswarder weeshuis zijn eigenlijke functie. Na een grondige verbouwing werd het stadslogement 'Hid Hero Hiem' geopend.
Gasten kunnen aangenaam verpozen in de tuin.
Doorlopend kwamen we op de Kapelpost (brug) met een mooi uitzicht op de toren van het stadhuis. Bij deze brug staat een beeld van een visser. Gemaakt in 1995 van hout door Dirk Bosma.
De visser heeft de vangst van zijn leven gedaan!
Bij de Kapelpost heeft ooit de kapel van Onze Lieve Vrouwe van Sevenwouden, het genadebeeld van Maria, gestaan. In 1515 stond het beeld in een houten huisje op de 'Post'. Het kapelletje verbrandde en de Madonna leek verloren. Enkele dagen later werd het rechtopstaande in het water gevonden.
Nog een laatste blik over een kleinere gracht en de stadswandeling in Bolsward is ten einde.
Het lijkt misschien dat het een heel grote wandeling is geweest. Niets is minder waar. Bolsward is niet groot en het oude centrum is daar maar een kleine vlek in. Daardoor hadden we alle tijd om goed om ons heen te kijken. Wat ik heb laten zien in deze logs, is nog lang niet alles van al het moois dat Bolsward te bieden heeft.