Koekhappen
Donderdag 03 Mei 2007 om 00:09Zoals gezegd, zouden wij gaan koekhappen. Dat hebben wij gedaan onder dit bord.
De koek smaakte uitstekend.
De koek hebben wij gehapt bij het Deventer Koekwinkeltje van J.B. Bussink.
Zoals ik al eens eerder heb verteld, gaan wij 1 keer in de 2 maanden met de trein op stap, omdat we een oude-l*llenkaart hebben. De laatste keren hebben wij deze steeds gebruikt om naar mijn vader in Zeeland te gaan. Aangezien we vorige week een paar dagen daar geweest zijn voor een korte vakantie, zijn we daar naar toe gereisd met de auto. Zodoende konden wij weer eens een stadswandeling maken. De keus was gevallen op Deventer. Deventer is een van de zogenaamde Hanzesteden. Steden die gelegen zijn aan de IJssel: Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen en Hasselt. Iedere Hanzestad aan de IJssel kent een Hanzestadswandeling. Deze willen we allemaal eens lopen. In Zutphen zijn we al eens geweest. Gisteren dan Deventer.
Het deel van Deventer dat wij bezichtigd hebben, kent vele prachtig gerestaureerde oude huizen. Ik zal er een paar laten zien. Bijvoorbeeld een schitterend pakhuis, thans in gebruik als woonhuis, gebouwd in de zogenaamde Gelders-Overijsselse stijl. Kenmerkend voor deze stijl is het afwisselende spel van hol en bol (renaissance), versierd met pinakels (gotiek). Een ander kenmerk is ook de toepassing van een horizontale rij van zogenaamde muizentandjes, met als doel het regenwater tegen te houden.
Of een paar verschillende Gelders-Overijsselse gevels naast elkaar. Een klokgevel, een eenvoudige tuitgevel en een tuitgevel met pinakels.
Als laatste voorbeeld het huis "den Lingen". Daar woonde in de 15e eeuw ene Machoris van Hoxer, "Custer oppen Berge". Hij had in zijn achtertuin huisjes voor arme vrouwen laten bouwen. Zoals te zien is dateert de Gelders-Overijsselse gevel uit 1629.
Deventer heeft meerdere kerken. Daarvan hebben wij er een bezocht, de Bergkerk. Deze kerk is als romaanse kruisbasiliek in de jaren 1198-1209 gebouwd, door het klooster Varlar nabij Coesfeld in Duitsland. De kerk is voor Nederland uniek in ligging en in opbouw en onderstreept de invloed van de Hanzerelaties tussen Deventer en zijn achterland. In de 15e eeuw is de kerk verbouwd tot een laat-gotische basiliek. De kerk wordt tegenwoordig als provinciaal presentatiepunt voor moderne kunst gebruikt. Aanwezig is nog een imposant kerkorgel.
Deventer heeft een grote brink met rondom platanen en kastanjebomen. Deze laatste stonden prachtig in bloei.
In een hoek van de Brink, de Penninckshoek genoemd, staat een standbeeld van Albert Schweitzer, gemaakt in 1975 door Pieter de Monchy. Het beeld is hier geplaatst, omdat in de Penninckshoek enkele jaren het internationale Albert Schweitzercentrum was gevestigd, dat nu in Maarssen zetelt.
Deventer heeft niet alleen oude gebouwen. Er wordt niet alleen veel gerestaureerd, maar ook veel nieuw gebouwd. Toen wij teruggingen naar het station, zagen wij aan de Handelskade een voorbeeld van een nieuwere bouwstijl.
Maar er zijn nog meer interessante oude en nieuwe gebouwen. Wij hebben deze keer de stadswandeling "het Bergkwartier en de Brink" gemaakt. Een volgende keer (want we willen zeker nog een keer terug) zullen we ons "van het oudste stenen huis van Nederland tot het Noordenbergkwartier" laten voeren. Dan komen we ook meer in de buurt van nieuwe wijken.
Voordat we naar het station gingen, hebben we het vogeleiland bezocht. Toen in 1874 Deventer officieel opgeheven werd als vestingstad, mocht er gebouwd worden op en buiten de vesting. Er werd onder andere een stadspark aangelegd op een deel van de oude vestingwerken. Een opmerkelijk onderdeel hiervan was het Vogeleiland in de gracht. Ter verfraaiing van het eiland werden er enkele grote vogelkooien geplaatst, vandaar de naam. De meest hoorbare en zichtbare vogels waren de pauwen en dan met name de mannen. Zijn ze niet prachtig?
Als je niet beter wist, zou je denken dat hier een trotse koninklijke bruid staat.
En deze moeder en dochter/zoon kun je toch niet voorbij lopen zonder te fotograferen.
Als watermens kan ik het ook niet laten wat water op de foto te zetten.
En bij een heerlijk geurend bloemetje moet ik ook even stilstaan.
Waar ik echter het meeste heb stilgestaan ter bezinning was in het Etty Hillesumcentrum. Dit centrum is gevestigd in een pand van het voormalige Voorster Gasthuis, gesticht in 1471. In de vorige eeuw is het in gebruik geweest als synagoge en als Joodse school. Het Etty Hillesum Centrum wil een ontmoetingscentrum zijn waar voor alle mensen ongeacht geloof, overtuiging, nationaliteit, culturele- of etnische afkomst activiteiten worden georganiseerd die zijn gericht op verdraagzaamheid en vrijheid van denken en handelen. Daarbij vormen de dagboeken, brieven en de persoonlijke geschiedenis van Etty Hillesum de centrale inspiratiebron. Op een muur is de volgende tekst geschreven:
En op een paneel was De gouden regel geschreven uit verschillende geloven. Als iedereen zich aan deze gouden regel zou houden, wat zou de wereld er dan een stuk mooier uitzien.
Het is denk ik wel duidelijk dat we genoten hebben en dat bepaalde dingen ons geraakt hebben. We hebben nog lang niet alles gezien in Deventer en zullen er daarom zeer beslist nog een keer gaan wandelen.
PS Er was er eentje hartstikke blij dat we weer thuis waren. Zij begroette ons met wijd open ogen. Verschil moet er toch zijn, nietwaar Annemarie?!