Nijmegen 1
Dinsdag 04 December 2012 om 00:00Toen ik aankondigde dat ik foto's zou laten zien van onze stadswandeling in Nijmegen, zei ik dat we begonnen in het Kronenburgerpark. Dat was niet helemaal waar. We begonnen in de buurt van dit monument, het Quack-monument of de Marie-Adolffontein. Een monument waar een verhaal aan vastzit (maar dat is meestal voor ieder monument zo).
Daarna liepen we het Kronenburgerpark in. Het is in Engelse landschapsstijl aangelegd tijdens de stadsuitleg van 1880, door de Leuvense tuinarchitect Lieven Rosseels. De grote variatie aan boomsoorten (meer dan 150) en de hoogteverschillen maken het park uniek voor Nederland. Een gedeelte van de stadsmuur is hier bewaard gebleven. Rechts is het Rondeel (1527).
Doorlopend wordt de Kruittoren (1425) steeds meer zichtbaar. Net als het Rondeel onderdeel van de voormalige stadsmuur.
In het park staat een gebeeldhouwde leeuw. Gemaakt door vader en zoon Leeuw in 1886 en geschonken door de Nijmeegse verfraaiingsvereniging.
We liepen verder langs de imposante stadsmuur.
In de vijver zwom een zwarte zwaan met prachtige gekrulde veren.
Eindelijk kregen we de Kruittoren vol in beeld.
We moesten oppassen waar we liepen, want gemeentewerkers waren druk bezig de bladeren van de wandelpaden op te zuigen.
De bladeren in de vijver zullen waarschijnlijk ook wel worden verwijderd, want de vijver heeft een bepaalde functie. Het park is een waterwingebied. Na een cholera-epidemie in 1865, die duizenden slachtoffers eiste, was de roep naar zuiver bronwater groot. Het park bleek daarvoor erg geschikt, en is dat nu nog steeds.
Bij het verlaten van het park passeer je deze zwerfkei, die onderdeel uitmaakt van de Liberation Route .
Deze uitgang van het park bevindt zich aan de rand van het Joris Ivensplein. De sculptuur op het plein is een monument voor de in Nijmegen geboren, internationaal bekende cineast Joris Ivens. De tekst op het monument luidt:
Dikwijls, ver weg,
bleef Nijmegen, mijn jeugd,
toch dicht bij mij.
Joris Ivens