Stadswandeling Breda 1
Dinsdag 28 Augustus 2012 om 00:00We moesten weer een tweemaandelijks uitstapje maken met ons OV-abonnement. De afgelopen tijd hebben we meestal een rondvaart gemaakt in verband met de toestand van mijn knie. Omdat de knie niet veel, eigenlijk helemaal geen, problemen geeft, besloten we weer een stadswandeling te maken. Best spannend. Hoe zou het gaan. Wat voor reactie zou ik krijgen na afloop. Het werd een lange dag. We zijn op stap geweest van half acht 's morgens tot half acht 's avonds. Met de auto naar en van het station, wachten, treinen, overstappen en daarvoor trappen op en af (zonder de leuning te gebruiken) en last but not least de wandeling zelf. Vier uur wandelen/slenteren. Hoe het ging? GEWELDIG! Na drie jaar pijn kan ik weer alles doen zonder pijn en zonder reactie na afloop in de knie. En dat alles drie maanden en één dag na de operatie. Ik ben een gelukkig mens.
Zoals in de titel te lezen is, zijn we naar Breda geweest. Best een eindje weg. In de zomermaanden mag je echter al de trein nemen voor 9 uur 's morgens en dan is zo'n lange reis goed te doen in een dag. Eén van de eerste dingen waar we langs liepen, nadat we het boekje 'Historische kilometer' hadden gehaald bij de VVV, was een beeld met een heel lange naam: 'Liefdeszuster van St. Vincent de St. Paul de Chartres'. Een symbolisch beeld, gemaakt door Jos van Riemsdijk, voor het religieuze verleden van Breda. De Liefdeszuster geeft de dienstverlening weer, zoals de Gasthuiszusters die eeuwenlang in de praktijk brachten.
Het beeld staat op een hoek van een singel. Deze singelgracht markeert de plaats waar tot de zeventiger jaren van de negentiende eeuw de binnenste grens van de vestingwerken lag. In de singel staat een vuurtoren van 18 meter hoog, 'The Lighthouse', gemaakt door Aldo Rossi. Toen Aldo Rossi exposeerde in het Graphic Design Museum ontstond het idee hem een kunstwerk te laten maken voor Breda. Het duurde echter nog zeven jaar voordat de toenmalige burgemeester Nijpels de vuurtoren onthulde.
Doorlopend over de brug naar het stadspark zagen we bij de ingang het Nassau-Baroniemonument. Dit monument vertelt iets over de wordingsgeschiedenis van de stad Breda, maar vooral over de Heren van de stad uit het Huis van Nassau en de 600-jarige band tussen Breda en het Huis van Nassau. Het beeld herinnert aan het feit dat in 1404 Graaf Engelbert, de eerste Bredase Nassau, en zijn gemalin, Johanna van Polanen, werden ingehuldigd als Heer en Vrouwe van Breda. De ontwerper van het monument is dr. P.J.H. Cuypers, de ontwerper van ondermeer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Op het monument zijn de wapenschilden van twintig gemeenten rond de Baronie aangebracht. De Leeuw van Nassau torent boven alles uit met de koningskroon, het zwaard en het wapenschild. In drie reliëfs is de 'blijde incomste' van Graaf Engelbert en zijn gemalin afgebeeld. De poorters bieden de sleutel van de stad aan.
Het prachtige stadspark, het Valkenberg, deed tot 1812 dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Aan de rand van de tuin stond een valkenhuis van waaruit de valkenjacht werd bedreven. Daaraan dankt het park zijn naam. Een schitterend park met een mooie fontein.
In het Kasteel van Breda is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd. In de loop der eeuwen is aan dit kasteel bijna voortdurend gesloopt en gebouwd. Het kasteel, zoals het er nu staat, is tot stand gekomen onder Graaf Hendrik de Derde van Nassau en Koning-stadhouder Willem de Derde.
Is het niet fantastisch om via deze slotbrug door de poort (Stadhouderspoort) te gaan naar je werk. Een indrukwekkender entree zal niet vaak te vinden zijn.
Bij de haven staan twee stevige verdedigingstorens, ter versterking van het kasteel. De linkertoren heet 'Granaattoren' en de rechter de 'Duiventoren'. De naam Duiventoren is ontleend aan het feit dat er voor Willem van Oranje postduiven werden gehouden. De beide torens doen nu dienst als kapellen.
Vanaf de haven slaan we de Vismarktstraat in. In de verte zien we een stukje van de Grote Kerk en de Grote Toren. Daar gaan we later een kijkje nemen. Maar eerst lopen we door winkelgebied 't Sas, waar ik de oranje koe zag staan.
Op de Havermarkt staat een beeldje 'De Troubadour', gemaakt door Annemieke Post. Hiervan zijn vier exemplaren vervaardigd. De andere drie werden onthuld in Diest, Orange en Dillenburg, de zustersteden van Breda.
Aan de Havermarkt staat onder andere dit huis met een trapgevel. Niet een gewone trapgevel, maar een niet-symmetrische.
Niet alleen historische zaken zijn te zien in Breda, ook meer moderne. Bijvoorbeeld deze winkelingang.
Morgen bezoeken we de Grote Kerk.