Leerdam 4
Zondag 22 Mei 2011 om 00:00De lichtornamenten die ik deze log laat zien, hebben allemaal met glas en de glasfabriek te maken en minder met de geschiedenis van Leerdam. De historie van Leerdam is heel interessant, maar tegenwoordig is de stad toch met name bekend door het glas.
Het lichtornament met het logo van de glasfabriek is aangebracht op het voormalige glaswachtershuisje aan de rand van het fabrieksterrein boven een mozaïek. Dit mozaïek, ontworpen door A.D. Copier in 1928, is geplaatst ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de witglasfabriek. Het was niet goed mogelijk om het duidelijker op de foto te krijgen door het gaas waarachter het geplaatst is. Achter dit huisje ligt het oudste deel van de witglasfabriek.
Op deze foto is een deel van het terrein van de glasfabriek te zien. Een fabriek waar machinaal glas wordt geproduceerd (Libbey) en de kristalfabriek Royal Leerdam Crystal, waar op ambachtelijke wijze Leerdam Unica en Serica worden geblazen. Ook is rechts achter het parkeerterrein de Kristalwinkel. Tijdens een stadswandeling komen we meestal tijd tekort om musea, winkels oid te bezichtigen. Zo ook tijdens deze wandeling.
Op de Lingedijk, waaraan de fabriek gevestigd is, wordt reclame gemaakt voor de winkel en rondleidingen door de fabriek met een foto van mooi glaswerk. Een lolbroek heeft hier twee afwasborstels bij gehangen. Ik vond het wel een grappig gezicht.
Tijd om weer terug te lopen naar de stad, na een blik op de Linge.
Als je net onder het viaduct van de provinciale weg door bent, zie je dit panorama voor je. Links is de aanlegplaats van de rondvaartboten. Een rondvaart zat er dit keer door het tijdgebrek niet in.
We hebben de route wat ingekort, want onze benen gingen protesteren. Onderweg kwamen we nog wel langs het Oude Raadhuis dat een klokkentorentje heeft met een windwijzer. Dat torentje is afkomstig van het vóór 1833 aan de Markt gelegen stadhuis.
We eindigden waar we begonnen waren op het Dokter Reilinghplein, waar de lichtkubussen staan. Op dit plein staat ook een carillon met 25 klokjes. Dit was een geschenk van de Leerdamse bevolking bij het afscheid van burgemeester L.J. den Hollander in 1979.
Leerdam, een stad met een lange geschiedenis. Leerdam, een stad waar, naar mijn idee, niet veel historie is te zien, omdat veel is afgebroken. Wel zijn er verwijzingen naar de historie. Desondanks hebben Jan en ik een heel plezierige stadswandeling gemaakt. Ik zou nog veel meer kunnen laten zien, maar er zit nog veel in het vat de komende dagen. Daarom was dit de laatste blog over dit onderwerp. Ik krijg het druk de komende dagen en zal daarom misschien niet kunnen reageren. Maar weet dan dat ik jullie niet vergeet. Voor vandaag wens ik iedereen een