Leerdam 1
Donderdag 19 Mei 2011 om 00:00Afgelopen zaterdag hebben Jan en ik weer een stadswandeling gemaakt. Dit keer zijn we in Leerdam geweest. Een stadswandeling beginnen we altijd bij de plaatselijke VVV. Deze is meestal in de buurt van het station te vinden. Daar kopen we een route en aan de hand daarvan wandelen we door de stad.
Leerdam, de glasstad. In 1995 ontwierp beeldend kunstenaar Han Goan Liem lichtornamenten voor de stad, geļnspireerd op ambachtelijke traditionele glaswerken, mozaļek, het medaillon en de caleidoscoop. De 23 lichtornamenten hebben een opbouw van neon en gekleurd glas. De voorstellingen op de ornamenten, die op verschillende plekken in de stad zijn aangebracht, verwijzen naar gebouwen, mensen en producten die horen bij de geschiedenis van Leerdam en de Leerdamse glasindustrie. Zoals meestertekens van glasontwerpers, een karaf, bierflesjes, stadspoorten en het symbool van siliciumoxyde, een belangrijk bestandsdeel van glas dat uit zand verkregen wordt. Zeker 's avonds zijn deze kunstwerken, vervaardigd met handgemaakt glas, goed te zien. Tussen de foto's van Leerdam zal ik ze alle 23 laten zien.
De VVV is op het Dokter Reilinghplein, dat net buiten het historisch stadscentrum ligt. De inrichting van het plein is opvallend door de glazen lichtkubussen. De neonbuisjes zijn allemaal even lang, maar steeds in een andere vorm en gebogen. Het mooist is het plein bij avond als de neonbuizen als sterren oplichten in het donker.
Leerdam, in oude stukken ook wel Le(e)derdam genoemd, ontstond in de twaalfde eeuw op de plek waar het veenriviertje de Leede uitmondde in de Linge.
Voordat wij gingen wandelen, hebben wij ons eerst neergevlijd op een terrasje aan de voet van de toren van de Nederlands Hervormde of Grote Kerk.
Op het plein voor de kerk staat een beeld van twee glasblazers van Peter Erftemeijer. Dit beeld bracht allemaal herinneringen boven bij Jan, omdat zijn vader ook glasblazer was. Maar dan wel bij een concurrent van de Vereenigde Glasfabrieken, zoals Royal Leerdam nu heet, de N.V. Nieuw-Buiner Glasfabrieken v/h Meursing & Co.
.
Morgen wandelen we verder.