Stadswandeling Gouda
Vrijdag 12 November 2010 om 00:00Jan en ik hebben een voordeelurenabonnement van de NS met 7 keuzedagen waarop we 'gratis' mogen reizen, waar we ook maar naar toe willen. Iedere twee maanden mogen we een dag op stap en nog een keer een extra dag naar keuze. Doen we dat niet, dan vervalt de mogelijkheid. Wij moesten vóór 15 november nog een keer op stap. De 'gratis' reisdag gebruiken wij in het algemeen voor een stadswandeling. Met de trein arriveer je meestal niet ver van het centrum van een stad. De VVV is meestal in het centrum gevestigd. Dus togen wij afgelopen woensdag door de winkelstraat naar de Markt van Gouda, om bij de VVV een boekje met een stadswandeling te kopen. Gouda, de stad van de kazen. En dat laten ze goed zien. Er hangt geen sfeerverlichting in de winkelstraat, er hangen Goudse kazen.
Dé blikvanger op de Markt is het stadhuis. Natuurlijk hadden we eigenlijk 14 december a.s. moeten gaan. Dan zal het oude centrum verlicht worden door brandende kaarsen. Vanaf 19.00 uur zullen 1.500 kaarsen branden achter de ramen van het beroemde stadhuis op de Markt. Ook de panden er om heen worden verlicht door honderden kaarsen. Maar als we dit willen zien, dan wordt het wat moeilijk om dezelfde dag weer met de trein terug te gaan.
De beelden op de voorgevel zijn pas in 1960/1961 geplaatst. Op de onderste rij staan Karel de Stoute, Filips de Goede, Filips de Schone en Maria van Bourgondië. Daarboven Floris V en Jacoba van Beieren.
De torentjes vind ik prachtig.
Het stadhuis is schitterend. Maar stel je eens voor hoe al deze ramen eruitzien met daarachter brandende kaarsen. Dat moet fantastisch zijn.
Op veel huizen in het oude centrum is een blauw-wit schildje aangebracht, het zogenaamde monumentenschildje. Niet ieder huis dat zo'n schildje heeft, is een monument. Het is een internationaal erkend herkenningsteken, aangebracht op grond van het Verdrag van 's-Gravenhage van 1954, inzake de bescherming van cultuurgoed bij een gewapend conflict. Uiteraard heeft dit huis ook een schildje.
Lopend door Gouda passeer je regelmatig water. Dat leverde woensdag veel mooie en leuke plaatjes op.
Van de meer dan twintig hofjes die Gouda ooit telde, zijn er maar drie over. Helaas zijn ze niet te bezichtigen. Het zal niet moeilijk zijn om te raden hoe het hofje achter deze poort heet. Het Swanenburghshofje. Dit hofje is eigendom van de diaconie en wordt gebruikt als opvang voor mensen die tijdelijk geen eigen woonruimte hebben.
Aan de zijgevel van het Stedelijk Museum Catharina Gasthuis hangt een mooie gaper. Toevallig viel mijn oog erop.
Boven de ingang van het Willem Vroesenhuis, een oudemannenhuis gesticht door Willem Willemszoon Vroesen den ouden in 1555, hangt een fries, die in 1614 vervaardigd is door de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool, die daarvoor 227 gulden en 15 stuivers ontving. Op de afbeelding zijn drie regenten te zien, die zich bekommeren om het lot van vijf oude mannen. De spreuken 'Spartam-Nacti' ('Sparta bereikt of verworven') en 'tempora-labuntur' ('de tijd verglijdt') staan symbool voor de functie, die dit gebouw gedurende zo lange tijd in Gouda heeft vervuld. Pas in 1977 verliet de laatste oudemannenhuisbewoner het monumentale pand. Helaas is de binnenplaats niet te bezichtigen.
Tijdens onze wandeling kwamen we regelmatig een fotograaf met gevolg tegen. Altijd leuk om een andere fotograferende persoon op de foto te zetten. Waarmee deze professional precies bezig was, weet ik niet. Had ik natuurlijk 'gewoon' moeten vragen. Maar vermakelijk vond ik de pose van zijn 'fotomodellen' wel.
Zag ik afgelopen zondag in Sleat leuke uithangborden. Ook in Gouda zag ik er een. Gouda de stad van de Goudse Glazen. Daarover morgen meer.
mijn inzending voor Thursday Challenge: (klik ?)