Stadswandeling Schiedam
Zondag 05 September 2010 om 00:00Jan las laatst een artikel over Schiedam. Dat zou een mooie stad zijn om te bezoeken. Zeker door het aantal molens dat daar staat. Wij moesten voor 15 september nog een keer met de trein op stap. De keuze viel dus op Schiedam. Bij de VVV hebben wij weer een boekje met een stadswandeling gehaald. Hoe ver ik zou kunnen lopen, wisten we niet. We zouden wel zien waar het schip strandde. Meteen vielen wij met de neus in de boter. De route voerde langs de Lange Haven, waar historische panden staan, die kenmerkend voor Schiedam zijn. Zoals pakhuizen. Dit brede voormalige pakhuis is in 1772 gebouwd en is nu een muziek- en ontmoetingscentrum voor jongeren.
Ik had steeds het gevoel of ik in kalenderplaatjes liep. Het water spiegelde zo mooi. Eén van de vele stellingmolens en de platbodems zorgden voor een Hollandse sfeer.
Twee gerestaureerde pakhuizen, Zeeland en Gelderland. Beide pakhuizen dateren uit de 18e eeuw.
Ik weet niet precies hoe lang ik over het kleine stukje gedaan heb, maar iedere keer zag ik weer een fantastisch plaatje.
Het torentje is van de Havenkerk. De kerk is in gebruik door Johan Maasbach Wereldzending..
De gietijzeren ophaalbrug is de Appelmarktbrug uit 1860. Eén van de drie die Schiedam rijk is. Als een boot door de brug wil varen, dan wordt hij door twee brugwachters met de hand omhoog getrokken.
Het jenevermuseum is gevestigd in een voormalige distilleerderij, waarvan Schiedam er talloze had. In 1985 is het monumentale pand ernstig beschadigd door een brand. Tot kort voor de brand was het pand nog in gebruik als distilleerderij.
Nogmaals de Appelmarktburg.
In dit huis heeft de dichter en predikant François HaverSchmidt gewoond. Onder het pseudoniem Piet Paaltjens schreef hij in het algemeen op wrang-ironische manier gedichten. Kenmerkende dichtregels van hem zijn:
Wat kon zaalger voor mij zijn,
Dan, onder helsch geratel en gestamp,
Met u verplet te worden door één trein?
Hierbij laat ik het voor vandaag. Morgen gaat de wandeling verder. Vandaag eerst maar uitrusten op een