Zierikzee deel 1
Woensdag 01 Juli 2009 om 00:00Het was wat minder weer, we hadden niet zoveel zin in fietsen en besloten toen om eens in Zierikzee te kijken. Vaak zijn we daar langs gereden als we naar mijn ouders gingen, toen die nog op Noord-Beveland woonden. Altijd sloegen we vlak voor Zierikzee af naar de Zeelandbrug. Nooit namen we daar een kijkje. Niet terecht. Het was een aangename verrassing om rond te wandelen in "de Parel aan de Oosterschelde". Op het plein bij de "Nieuwe Kerk" staat een kunstwerk met deze titel, uitbeeldend het eiland Schouwen-Duiveland met de parel Zierikzee, dat gemaakt is door Teja van Hoften. De Nieuwe Kerk is gebouwd op de plek waar tot in de 18e eeuw de Sint Lievensmonsterkerk heeft gestaan, die in 1832 is afgebrand. In de bestrating rond de Nieuwe Kerk (die een oppervlakte van slechts een derde van de voormalige kerk heeft) is duidelijk te zien hoe groot de St. Lievensmonsterkerk was.
Als je Zierikzee nadert, zie je de Sint-Lievensmonstertoren (of de "Dikke Toren") boven alles uitsteken. De bedoeling was dat hij zo'n 130 meter hoog zou worden. Toen bleek dat de stadskas leeg was, men was met de bouw gevorderd tot 58 meter hoogte, werd de bouw gestaakt. Na de laatste restauratie van 1957-1972 werd op de toren een windvaan in de vorm van een scheepje geplaatst. Het is mogelijk de toren te beklimmen. Wij hebben dat niet gedaan, anders hadden we gemerkt dat je 279 treden omhoog gaat en 281 treden weer naar beneden.
Bijna overal zie je in het stadje de toren. Op deze foto is de windvaan goed te zien.
Bij de toren staat een kunstwerk. Wie het gemaakt heeft, weet ik niet. Ik vond het wel een geinig ding. Om van alle kanten te bekijken.
In de haven kon ik mijn hart ophalen aan de bruine vloot.
Zeelieden uit Scandinavië stichtten in Zierikzee de Lutherse gemeente. In de 18e eeuw kregen zij een eigen kerkgebouw. Op het dak staan twee zwanen. De Boheemse kerkhervormer Johannes Hus voorspelde toen hij in 1415 naar de brandstapel werd geleid: "Ik word gebraden als een gans (Hus betekent gans), maar na mij komt een zwaan, die de dood zal ontvluchten". Met die zwaan werd Luther bedoeld.
In de gevel van de consistorie van de Lutherse kerk is een steen gemetseld, waarop de waterhoogte van 1953 is aangegeven. Op meer huizen is zo'n steen te zien.
Deze ramen horen bij het oudste huis van Zierikzee.
In het Gravensteen werden tot 1923 gevangenen opgesloten. Dit is te zien aan de ijzeren traliekorven voor de vensters. Tegenwoordig is hier het Maritiem Museum gevestigd.
De beurs met een zuilengalerij van negen Toscaanse zuilen is in 1651 gebouwd voor de Gasthuiskerk als plek waar landbouwgewassen verhandeld werden.
Het huis "De Witte Swaen", in 1658 gebouwd, heeft een rijke renaissance-gevel. Tijdens de watersnoodramp in 1953 is het ingestort. Het werd zorgvuldig herbouwd met toepassing van de originele materialen en ornamenten.
Ik denk dat ik voorlopig genoeg heb laten zien van Zierikzee. Morgen een logje met een bijzondere zonsondergang en daarna wandel ik verder door Zierikzee.