Een piramide
Maandag 03 December 2012 om 00:00Wij hebben gewandeld in een bos op de Utrechtse heuvelrug. Er zijn verschillende wandel-, fietsroutes en andere routes uitgezet. Wij hebben een korte wandeling uitgekozen, omdat we door zouden gaan naar mijn oudste broer.
De reden dat wij die bepaalde route ook hebben uitgezocht, was omdat wij graag wilden zien, wat er aan het eind van dit pad staat. Is er al een beetje herkenning. Jan K. had het gisteren helemaal goed.
Een apart monument. Verscholen in het bos nabij het dorp Austerlitz, op één van de hoogste punten van de Utrechtse heuvelrug. Vroeger was het een imposante piramide, zichtbaar vanuit de verre omtrek. Zo'n 200 jaar geleden, in 1804, waren op de plaats van de piramide ongeveer 20.000 soldaten van het Bataafs-Franse leger gevestigd. Dit was het leger van Keizer Napoleon, die toen in ons land de dienst uitmaakte. De opperbevelhebber, generaal Auguste de Marmont, had al zijn manschappen op de Utrechtse heide verzameld om ze klaar te stomen voor de strijd tegen Engeland. Toen generaal Marmont in het najaar van 1804 zijn leger voldoende had geoefend, liet hij zijn mannen een piramide bouwen. Er werd in slechts 27 dagen een 36 meter hoge piramide van aarde aangelegd waarin 40 treden van graszoden werden gemaakt. De 'Pyramide van Austerlitz'.
Marmont was bij de keuze van het monument geïnspireerd door de piramide van Gizeh, die hij in 1798 tijdens Napoleons veldtocht in Egypte had gezien. Deze piramide had door erosie ontstane traptreden die hij wilde nabootsen. Op de top werd een 13 meter hoge houten obelisk geplaatst. De plaatsing van een obelisk op de top van de piramide is eigenaardig. Waarschijnlijk koos Marmont hiervoor omdat de obelisk het (Romeinse) symbool was van keizerlijke macht. De piramide werd in 1894 gerestaureerd, nadat hij helemaal was verzakt en er kwam toen een nieuwe, ditmaal stenen obelisk op de top.
Toen de oorspronkelijke piramide af was, moet hij als een machtig monument in het kale heidelandschap van verre zichtbaar geweest zijn. Pas later werd het monument door bebossing aan het zicht onttrokken. In de 20ste eeuw trad het verval echter opnieuw in, zodat nu een nieuwe restauratie is begonnen. Het is de bedoeling om de piramide en de omgeving in de oorspronkelijke staat te herstellen zodat het monument weer vanuit de wijde omtrek zichtbaar is. Door het noodweer in 2011 is het monument weer beschadigd.
Nadat we de piramide van alle kanten hebben bekeken, zijn we het bos verder ingelopen.
Hoewel de zon scheen, was het in het bos erg nat.
De natte plekken waren niet direct zichtbaar onder het dikke bladerdek.
Gelukkig waren de boomstronken met zwammen goed te zien.
Na een laatste groet aan generaal Marmont zijn wij in de auto gestapt op weg naar de verjaardagsvisite.
Morgen gaan we dan eindelijk van start met de stadswandeling in Nijmegen.